SI ETS
LESBIANA GAI TRANS BI INTERSEX PERSONA NO BINARIA QUEER LESBIANA GAI TRANS BI INTERSEX PERSONA NO BINARIA QUEER
cristinasarda-LGTBIQ-1B
fletxa avall
TENS UNA XARXA A PROP
cristinasarda-LGTBIQ-3B

Digue’ns on vius i et direm on pots trobar un punt de la Xarxa de Servei d’Atenció Integral LGBTI+

Amb el suport:

Generalitat de Catalunya
cristinasarda-LGTBIQ-2B

Ser qui ets amb llibertat és el teu dret, i el pots exercir a tot arreu de Catalunya

Als 117 punts de La Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI
(Xarxa SAI) t'informaran sobre els teus drets, hi trobaràs:

Orientació laboral
Acompanyament
i suport

en tot allò que necessitis
icona-més
Si, a més, pateixes o estàs en risc de patir Discriminació o violència per
Orientació Sexual Identitat De gènere Expressió De gènere tens algú a prop
cristinasarda-LGTBIQ-bench
Consulta la ubicació i les dades de contacte dels espais de la xarxa SAI
Local Departamental Comarcal Universitat
cristinasarda-LGTBIQ-4B

Preguntes freqüents

Què és la Xarxa de Servei d’Atenció Integral LGBTI+?

Més de 100 punts d’atenció presencial, sensibilització, informació i acompanyament a les persones LGBTI+, a les seves famílies i a les entitats arreu de Catalunya. També s’hi recullen i tramiten les denúncies de la vulneració dels drets LGBTI+, en coordinació amb tots els serveis públics de les administracions.

Quants punts té actualment?

La Xarxa SAI LGBTI+, que es va començar a desplegar l’any 2017, està formada en aquests moments per 117 punts de servei ubicats a tot Catalunya. La creació i implementació de la Xarxa és un dels exemples més clars i tangibles del desenvolupament polític i normatiu de la llei 11/2014, del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. També s'han incorporat a la Xarxa SAI les unitats d'igualtat d'algunes universitats públiques (Universitat Pompeu Fabra, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona i Universitat de Lleida).

Amb quin pressupost compta?

En la present legislatura, el Govern ha consolidat la Xarxa SAI amb un increment substancial de finançament. El 2023, la Xarxa SAI va comptar amb un pressupost de 3,7 milions d’euros, una xifra que multiplica per sis la del 2021, abans de la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes.

Quants professionals s’hi dediquen?

La partida programada fins al 2025 permetrà contractar almenys 113 professionals amb dedicació plena a l’atenció a les persones LGBTI+ i al desplegament de polítiques públiques LGBTI+ en l’àmbit local i comarcal. En el cas dels SAI gestionats per consells comarcals, el Departament d’Igualtat i Feminismes finança una jornada completa al 100%. Pel que fa als SAI de municipis de més de 20.000 habitants, se subvenciona el 70% d’una jornada completa, que serà cofinançada per l’ens local. En total la inversió prevista permetrà la contractació de 113 perfils tècnics a jornada completa per la Xarxa SAI. En tots els casos, el Departament ha previst uns costos salarials equiparables als del sector públic de la Generalitat. Una aposta que té com a objectiu estabilitzar les plantilles i generar ocupació de qualitat.

Quin recorregut té la Xarxa?

La Comissió Europea ha distingit el Govern de Catalunya amb el Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat per les seves polítiques en favor de la igualtat de les persones LGBTI+. En concret, es va endur el premi de plata en la categoria especial de promoció de la inclusió LGTBIQ. El premi fa un reconeixement especial a la incorporació de la igualtat com un eix de l’acció de govern i destaca la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes i de la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+. El guardó és un reconeixement al desplegament de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGTBI de Catalunya (Xarxa SAI).

Catalunya, pionera en drets LGTBI+

Catalunya ha estat històricament pionera en la defensa dels drets LGBTI+ a l’estat espanyol. Les primeres associacions LGBTI+ van sorgir a Catalunya als anys setanta, coincidint amb la primera manifestació a Barcelona l’any 1977 per la despenalització de l'homosexualitat. L'any 1998 Catalunya es va convertir en el primer territori de l’Estat a reconèixer les parelles de fet entre persones del mateix sexe, incloent-hi el dret a l'adopció el 2005. Així mateix, el 2014 es va aprovar la primera llei per protegir els drets LGBTI+ (llei 11/2014), la qual ha permès la creació de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI. També va ser pionera en la introducció de legislació antidiscriminatòria, amb la llei 19/2020 d’igualtat de tracte i no-discriminació, que reforça la lluita contra la discriminació per raó de sexe o gènere, orientació sexual, identitat de gènere, raça, ètnia, edat, discapacitat o estat serològic, entre altres formes de discriminació.

cristinasarda-LGTBIQ-5B

Il·lustracions

Cristina Sardà