A tothom li agrada pujar al cim d’una muntanya, capbussar-se al mar o apreciar unes vistes en silenci. Per continuar vivint aquests moments i conservar aquests paisatges i la fauna i la flora que hi viu, és feina de tothom protegir els espais naturals de Catalunya.
Els espais naturals són indrets únics i fràgils, tot el que hi fem té un impacte ambiental. Per això, sempre hem d’intentar que aquest impacte sigui mínim, que no es noti que hi hem passat.
Bones pràctiques al medi natural
La teva visita comença a casa: Planifica les activitats, reserva quan calgui i descobreix i gaudeix del patrimoni natural i cultural. Seguint unes senzilles recomanacions i pautes, podem gaudir d’aquests espais i, alhora, ajudar a mantenir el seu equilibri natural.
Planifica la teva visita
Per gaudir dels espais naturals cal anar preparat.
Per gaudir dels espais naturals cal anar preparat. Informa’t del grau de dificultat de l’itinerari que vols fer, de les condicions del terreny i la meteorologia, si cal reservar-hi l’accés, on es troben els centres d’informació… Consulta el web o l’app de l’espai natural, t’ajudarà a preparar bé la teva visita i conèixer tots els serveis disponibles. Gaudeix de l’oferta turística local, activaràs l’economia local i ajudaràs a combatre el despoblament rural.
Bones pràctiques arrow_forwardA la natura també hi ha normes!
Per gaudir dels espais naturals cal anar preparat.
En alguns espais naturals, la seva conservació és incompatible amb algunes activitats lúdiques i esportives com anar en bicicleta o fer escalada, ja que poden tenir efectes directes en el bon estat de la fauna i la flora. Durant l’època de nidificació cal anar especialment amb compte. Aconsegueix informació sobre quines activitats hi pots dur a terme o quines necessiten autorització.
Bones pràctiques arrow_forwardCom a casa teva
Per gaudir dels espais naturals cal anar preparat.
Si ve algú a visitar-te a casa teva, com t’agradaria que es comportés? Tot allò que creguis que no seria correcte: actes vandàlics, malmetre infraestructures, entrompades i sorolls… són comportaments que has d’evitar als espais que visites. Aquests llocs són casa d’algú i cal respectar el descans dels animals i les persones que hi viuen i la vegetació.
Bones pràctiques arrow_forwardPorta els gossos lligats
Per gaudir dels espais naturals cal anar preparat.
Pensa que el teu gos pot ser una espècie intrusa en aquests espais, si el portes lligat no molestarà ni els ramats ni la fauna salvatge i no posarà en perill espècies que es troben amenaçades. La primavera és un moment especialment delicat perquè moltes espècies estan criant.
Bones pràctiques arrow_forwardCap foc al bosc!
Per gaudir dels espais naturals cal anar preparat.
Les fogueres en espais no habilitats o durant èpoques de risc d’incendi poden acabar en catàstrofe. Segueix la normativa i només fes foc en espais habilitats i en èpoques en què estigui permès. Consulta la informació al respecte abans de fer qualsevol foc.
Bones pràctiques arrow_forwardPedala per carreteres i pistes amples
Per gaudir dels espais naturals cal anar preparat.
Si circules en bicicleta pels espais naturals, fes-ho per carreteres o pistes amples; mai per corriols. I sempre a la velocitat permesa. A la natura, tothom hi té cabuda!
Bones pràctiques arrow_forwardFacilita la feina dels pagesos i pageses
Per gaudir dels espais naturals cal anar preparat.
La pagesia és una activitat molt important per al territori. No només ens proporciona menjar sa, local i de temporada, sinó que permet conservar el patrimoni i el paisatge i també segles de tradició i cultura. Dins o molt a prop d’alguns espais naturals hi trobem espais agrícoles. L’agricultura, de vegades, forma part de la vida dels parcs naturals. Els camps i els cultius són el seu espai de treball, procura no entrar dins els camps, no agafis fruites ni hortalisses i deixa pas a la maquinària agrícola.
Bones pràctiques arrow_forwardVes sempre pels camins senyalitzats
Per gaudir dels espais naturals cal anar preparat.
Els camins senyalitzats hi són per tres motius: evitar malmetre la flora i la fauna, erosionar el terreny més del compte, perquè aquell camí s’ha consensuat amb les persones que viuen en aquell espai o en són les propietàries, i perquè és el més segur i fàcil per fer la visita. Respecta els senyals: t’informen, t’orienten i t’indiquen els accessos correctes. A més, els camins tradicionals són un element del patrimoni material que cal conservar i es conserven trepitjant-los.
Bones pràctiques arrow_forwardEls esports de neu, amb responsabilitat!
Per gaudir dels espais naturals cal anar preparat.
La fauna i la flora de l’alta muntanya estan adaptades a les condicions climàtiques adverses d’aquest entorn. No obstant això, durant l’hivern, amb les baixes temperatures i l’arribada de la neu, la vida esdevé molt més difícil. Per evitar estressar la fauna i no malmetre la flora, anem només per les pistes habilitades.
Bones pràctiques arrow_forwardAparca només en aparcaments habilitats
Per gaudir dels espais naturals cal anar preparat.
Imagina’t que un dia vols sortir de casa teva i no pots perquè hi ha un cotxe mal aparcat. Això els pot passar a les persones que viuen dins o a prop dels espais naturals quan no aparques als espais habilitats. Cerca els aparcaments habilitats o públics i aparca només als llocs senyalitzats.
Bones pràctiques arrow_forwardConsulta totes les bones pràctiques
Ves-hi
I tu, de quin espai natural gaudeixes més?
Catalunya, un territori ric en paisatges
A Catalunya, en pocs quilòmetres podem passar d’un paisatge de prat d’alta muntanya a un penya-segat vora el mar, passant per cingles, volcans, estanys, rius, valls o boscos. Cada un d’aquests paisatges és la llar d’espècies de fauna i flora molt especials i diferents a cada comarca i territori. Els espais naturals són indrets únics i fràgils. Visita’ls sense deixar-hi rastre, ajuda’ns a preservar-ne l’equilibri!