1980
2020
40 ANYS
CONSTRUINT
CATALUNYA
PARLAMENT DE CATALUNYA
il·lustracions
Amb el suport de
“Senyores, senyors diputats de Catalunya, la primera sessió del Parlament queda oberta”
Josep Tarradellas
10 d’abril del 1980
Amb aquestes paraules, pronunciades a un quart i cinc minuts d'una del migdia del 10 d’abril del 1980, el president de la Generalitat Josep Tarradellas donava per començat el primer ple de la cambra catalana des de la fi del franquisme. Aquest 2020 se’n compleixen 40 anys.
Quedaven enrere els anys foscos de la Guerra Civil i el franquisme que havien obligat els seus representants a exiliar-se i a mantenir viva la institució lluny de Catalunya.
1932
PARLAMENT
REPUBLICÀ
Els orígens del Parlament de Catalunya es remunten a les assemblees de pau i treva del segle XI, tot i que la cambra neix amb la restauració de la Generalitat el 1932, sota la presidència de Lluís Companys. Fou un període breu i convuls en què el Parlament republicà, després dels fets del Sis d’Octubre de 1934, va ser suspès durant setze mesos.
A l’última sessió al Palau del Parlament, celebrada l’1 d’octubre de 1938, amb una part del territori català ocupat ja per les tropes franquistes, Josep Irla és escollit president. Posteriorment s'exilia a França i s’inicia, així, el manteniment de la institució a l’exterior.
Fragment del discurs de Lluís Companys el 6 de desembre de 1932
Sessió inaugural del Parlament el 6 de desembre de 1932 / Parlament
1980
RESTABLIMENT
Després de la mort del dictador Francisco Franco el 1975 i la recuperació de la Generalitat el 1977, el 20 de març de 1980 se celebren les primeres eleccions al Parlament restablert. Cinc dies abans, el 15 de març, el president a l’exili Francesc Farreras envia des de Mèxic una carta en què anuncia que, un cop acomplerta la seva tasca, renuncia al càrrec i reconeix la institució restituïda. Des d’aleshores, aquesta missiva ha passat de president a president com a símbol del nexe de legitimitat amb la Generalitat republicana.
12
JUNY
1980
La primera llei aprovada
El 10 d’abril de 1980 se celebra la sessió constitutiva de la cambra, en què és elegit president Heribert Barrera. El Parlament torna a caminar. La primera llei de la cambra va arribar el 12 de juny d'aquell mateix 1980 i a través d'una votació per unanimitat: el Parlament va aprovar la llei 1/1980 per la qual es declarava festa nacional de Catalunya la diada de l'Onze de Setembre.
1980-
1990
CONSTRUCCIÓ
La primera dècada després del restabliment del Parlament va comportar l’impuls de lleis i organismes troncals per al país. Algunes de les més rellevants són:
La Llei de normalització lingüística
Amb què el sistema educatiu va recuperar el català com a llengua vehicular
Llei 7/1983, de normalització lingüística a Catalunya
La creació de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió
S’engeguen els serveis de televisió i radiodifusió públics i en català
Llei 10/1983, de creació de l’ens públic Corporació Catalana de Ràdio i Televisió
La Llei de la policia de la Generalitat i la creació dels Mossos d’Esquadra
Els Mossos d'Esquadra van ser un dels primers cossos d'Europa amb característiques de cos policial
Llei 19/1983, de la policia de la Generalitat –Mossos d’Esquadra
Aprovació d’una organització territorial pròpia: les comarques
La comarca té personalitat jurídica pròpia i autonomia per al compliment dels seus fins
Llei 6/1987, de l’organització comarcal de Catalunya
Creació de quatre universitats
Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Lleida, Universitat de Girona i Universitat Rovira i Virgili
Primeres lleis sobre diversos sectors de l’acció pública
La sanitat, l’ensenyament, l’urbanisme, la protecció ambiental, els serveis socials i els menors
inici s.
XXI
CANVIANT EL PAÍS
En aquests 40 anys el Parlament ha elaborat centenars de lleis que tenen una incidència directa en la vida de les persones. En són un exemple la de dependència, d’educació, d’emergència habitacional o contra el canvi climàtic. D’altres, com la de l’abolició de les corrides de toros, van aprovar-se a partir de la implicació ciutadana mitjançant una iniciativa legislativa popular. La cambra també ha fiscalitzat els successius governs de la Generalitat, ha aprovat els pressupostos i ha creat comissions d’investigació com la del frau, l’evasió fiscal i les pràctiques de corrupció política.
Ho saps?
Saps per a què es va fer construir la sala de l’hemicicle del Parlament abans de convertir-se en l’espai per al debat entre els diputats?
Incorrecte
L’edifici del Palau del Parlament és l’antic arsenal de la Ciutadella. El 1889 l’arquitecte municipal Pere Falqués va adaptar l’arsenal com a palau reial perquè els reis d’Espanya tinguessin una seu a la Ciutat Comtal. Però no van arribar mai a habitar-lo. Inspirat en l’Òpera de París, Falqués va donar a l’edifici una concepció ornamental eclèctica que anunciava el Modernisme. L’actual hemicicle havia de ser la sala del tron.
Són les lleis que ha aprovat el Parlament de Catalunya en aquests 40 anys
2005
AUTOGOVERN
Per aprofundir en l’autogovern i contribuir a millorar el benestar dels ciutadans, el Parlament va aprovar el 30 de desembre de 2005 un nou Estatut d’Autonomia, que fou referendat pel poble de Catalunya el 2006. El nou Estatut modificava el text de 1979 per adaptar-lo a la nova realitat, 25 anys després del restabliment de la democràcia.
“L’Estatut de Catalunya, 4 anys d’espera”, un reportatge de l’ACN
2010
SENTÈNCIA
SOBRE L’ESTATUT
Alguns dels preceptes més significatius del nou Estatut van ser declarats inconstitucionals per la sentència 36/2010 del Tribunal Constitucional. Aquesta sentència marcà un punt d’inflexió i va afectar profundament l’agenda política i la vida parlamentària.
2015
JUDICIALITZACIÓ
DE LA POLÍTICA
El canvi de cicle polític comporta cada cop més incidència dels tribunals en la vida parlamentària. Desenes de lleis aprovades al Parlament, algunes per unanimitat, acaben anul·lades pel Tribunal Constitucional al ser considerades inconstitucionals. Sota la presidència de Carme Forcadell, després de les eleccions del 27 de setembre, en què l’independentisme aconsegueix la majoria absoluta, s’inicien procediments penals contra la Mesa per l’admissió a tràmit de lleis i resolucions polítiques.
Ho saps?
Quants presidents ha tingut el Parlament de Catalunya?
Incorrecte
El Parlament de Catalunya ha tingut un total de 15 presidents. Són Lluís Companys i Jover, Joan Casanovas i Maristany, Josep Irla i Bosch, Antoni Rovira i Virgili, Manuel Serra i Moret, Francesc Farreras i Duran, Heribert Barrera i Costa, Miquel Coll i Alentorn, Joaquim Xicoy i Bassegoda, Joan Reventós i Carner, Joan Rigol i Roig, Ernest Benach i Pascual, Núria de Gispert i Català, Carme Forcadell i Lluís i Roger Torrent i Ramió.
Constitució de la mesa de l’XI Legislatura / Parlament
2017
1-O +
ARTICLE 155
L’onzena legislatura arriba a la seva fi marcada per la celebració del referèndum sobre la independència de l’1 d’Octubre. Hi participen 2.286.217 persones, i la jornada finalitza amb més d’un miler de ferits per les càrregues policials. Els fets es precipiten en cascada: el 27 d’octubre, després de la declaració d’independència aprovada al Parlament, el govern espanyol aplica l’article 155, destitueix el Govern i dissol el Parlament. L’empresonament i l’exili dels dirigents independentistes marca les eleccions del 21 de desembre, en què l’independentisme reté la majoria absoluta.
2018
DOTZENA
LEGISLATURA
Després de les eleccions del 21 de desembre de 2017, el Tribunal Constitucional i el Suprem impedeixen fins a tres intents d’investidura, el darrer dels quals és interromput per l’empresonament del candidat, Jordi Turull, així com de la presidenta Forcadell i d’altres exconsellers i diputats. La majoria dels condemnats encara estan complint penes de presó. L’aixecament de l’aplicació de l’article 155 s’acaba produint amb la constitució del Govern, el 2 de juny de 2018, sota la presidència de Quim Torra.
Debat després de l’empresonament del candidat Jordi Turull
2020
CAP A LA
IGUALTAT
De les vuit diputades que hi havia la primera legislatura fins a les 59 que hi ha actualment hi ha hagut una enorme evolució, en sintonia amb la societat catalana, malgrat que encara és insuficient. Durant aquestes quatre dècades, el Parlament ha impulsat lleis i organismes transcendentals. Algunes de les més rellevants són:
Llei contra la violència masclista
La llei parteix de la premissa que els drets de les dones són drets humans
Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista
L’objectiu d’aquesta llei és garantir els drets LGBTI i evitar situacions de discriminació i violència
Llei 11/2014, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia
Llei per a la igualtat de dones i homes
El dret fonamental de la igualtat de dones i homes constitueix un valor cabdal per a la democràcia
Llei 17/2015, d’igualtat efectiva de dones i homes
En l’actual legislatura, continuant la tasca d’anteriors mandats, el Parlament ha fet un salt endavant per assolir la igualtat efectiva entre dones i homes amb l’aprovació d’un dels plans més complets i ambiciosos del parlamentarisme europeu, el Pla d’igualtat de gènere del Parlament de Catalunya 2020-2023.
El pla ha de garantir que la igualtat quantitativa entre dones i homes sigui també qualitativa, és a dir, que es garanteixi en tots els espais de presa de decisió. D’entre les més de vuitanta accions que inclou, ja s’ha aprovat un protocol de dol contra els feminicidis i la inclusió de la perspectiva de gènere en la producció legislativa.
Així mateix, està avançant en l’elaboració d’un protocol contra l’assetjament. A més, la institució ha estat reconeguda a nivell europeu com a cambra “sensible al gènere” per la iniciativa del Parlament de les Dones, que ha comportat la celebració del primer debat monogràfic en quaranta anys sobre com garantir els drets de les dones.
Una imatge del Parlament de les dones / Parlament