El 2019 en 19 imatges

Un repàs a un any trepidant a través de les fotografies més significatives

Selecció de Xavier Bertral

18 de desembre del 2019

Quin any!

Quan la història encara no s’havia accelerat potser devia ser fàcil fer els resums de l’any, però ja fa temps que triar els fets decisius dels últims 365 dies demana deixar de banda imatges que mereixerien atenció preferencial. Especialment pel que fa a la política catalana i espanyola, marcades per dos fets fonamentals: el judici i la sentència del Procés, amb la reacció al carrer i l’aparició de Tsunami Democràtic. El judici, la reacció i l’efecte del Procés sobre la política espanyola van portar a una repetició de les eleccions i a obrir una nova etapa política que no es tancarà fins que conclogui el cicle electoral a Catalunya. Tots aquests fets han tingut imatges que mantindrem molts anys a la retina. La selecció d’imatges també ens permet veure els paraigües amb què els joves de Hong Kong es protegeixen dels gasos de la policia i intenten preservar la seva democràcia dels tentacles de la Xina. Ells representen, millor que ningú, el gran nombre de moviments socials que han pres els carrers a tot el món per reivindicar drets civils i polítics.

El 2019 també ha sigut l’any de l’excèntric tory Boris Johnson, que amb els vots de molts laboristes haurà de culminar el Brexit, ara sí amb una majoria parlamentària absoluta. La nova economia del coneixement, que ha desbordat el món que coneixíem, també ha condicionat la guerra comercial de Trump amb la Xina i les amenaces populistes contra la immigració dels veïns. La desconcertant gestió del president dels EUA ha culminat amb l’impeachment que haurà d’afrontar, amb poques probabilitats de perdre el càrrec. Però dos grans referents d’aquest any que s’acaba són dues dones amb caràcter. Una és la jove Greta Thunberg, que personalitza la lluita contra la crisi climàtica i que ha sabut reunir al seu voltant les generacions que exigeixen i tenen dret a canviar el món. L’altra dona és Rosalía, una artistassa “amb altura” i amb una veu pròpia que domina els registres més variats.

Esther Vera

Esther Vera

Directora de l'ARA

Un judici per a la història

Emilio naranjo / EFE

Un judici per a la història

12 de febrer — La foto més transcendental del 2019 es va produir el 12 de febrer al Tribunal Suprem, a Madrid. Les principals agències internacionals es van repartir, en règim de pool, les posicions que el tribunal els va assignar; això implica que totes les imatges les han de distribuir igualment totes elles. Quan passaven pocs minuts de les 10 h, els fotoperiodistes van immortalitzar els presos polítics davant del tribunal en la primera jornada del judici al Procés. 

L’èpica de la batalla

pau barrena/ AFP

L’èpica de la batalla

18 d’octubre — La sentència del Procés, al mes d’octubre, va originar un seguit de protestes ciutadanes que finalment van acabar amb diverses nits de greus aldarulls al voltant de la Via Laietana de Barcelona. Durant més d’una setmana els periodistes gràfics van treballar entre càrregues policials, barricades i gasos lacrimògens. La composició de la fotografia de Pau Barrena, gairebé dins la barricada, ens trasllada directament a la tensió d’aquells dies.

Els ulls aclucats d’Iglesias

xaume olleros / getty images

Els ulls aclucats d’Iglesias

12 de novembre — L’entranyable abraçada entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias dos dies després de les eleccions del 10-N és una de les imatges de l’any. La instantània ens narra una història d’amor, desamor i reconciliació que culmina en una fotografia incompleta, ja que no veiem la cara de Sánchez mentre el líder de Podem l’abraça amb els ulls aclucats. Aquesta imatge està destinada a formar part de la iconografia visual de la política espanyola recent.

La triple dreta, a escena

oscar del pozo /AFP

La triple dreta, a escena

10 de febrer — La foto conjunta de Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Cs) i Santiago Abascal (Vox) a la manifestació convocada a la plaça Colón de Madrid per la unitat d’Espanya es va convertir en el joc del gat i la rata, per la reticència dels dos primers a sortir a la foto amb Vox. La imatge passarà a l’arxiu dels mitjans com la primera dels partits conservadors espanyols amb l’extrema dreta. Destaca l’aire marcial d’Abascal, el clàssic de Casado i el casual de Rivera.

Amb el bolso penjat del braç

victoria jones / Pool / reuters

Amb el bolso penjat del braç

24 de juliol — Boris Johnson va obtenir la majoria absoluta el 12 de desembre però abans, el 24 de juliol, ja l’havia rebut la reina d’Anglaterra com a nou primer ministre, en una breu audiència al Palau de Buckingham. Elisabet II es va presentar a la cerimònia amb un bolso, que mou d’una manera o una altra per enviar missatges al seu equip, per exemple si vol acabar la reunió. La fotografia és plena de detalls i llenguatge no verbal que conviden a mirar-la amb atenció.

La força d’un paraigua

Jorge Silva / Reuters

La força d’un paraigua

15 de setembre — Sis mesos de protestes a Hong Kong han donat per a moltes imatges impactants: les protestes massives il·luminades amb les llanternes del mòbil, les marees humanes al carrer, la violència policial contra els manifestants... però les més recurrents són les de paraigües. Aquí veiem un manifestant amb màscara antigàs enfrontant-se a la policia en solitari amb un paraigua vermell que ja és tota una icona.

Fotografiar la guerra

delil suleiman / afp

Fotografiar la guerra

9 d’octubre — El risc personal que s’assumeix per explicar el que no es vol que es mostri al món és molt alt. Els fotògrafs que van informar de la invasió turca al Kurdistan sirià van documentar l’èxode de la població civil, els bombardejos i fins i tot crims de guerra. Van ser els testimonis incòmodes del conflicte. Qualsevol de les imatges que van fer mereix un lloc al nostre resum. Aquesta és de la fugida dels civils de Ras-al-Ain arran dels bombardejos a la seva ciutat.

Sense mirar a càmera

valentin flauraud /EFE

Sense mirar a càmera

23 de gener — El 2019 és l’any de Greta Thunberg, la nena sueca que amb només 16 anys ha impulsat un moviment mundial amb la seva “vaga escolar pel clima”. En aquest cas la tria gràfica se centra en mostrar la persona més que el personatge, cosa difícil per la sobreexposició als mitjans a què està sotmesa. Aquesta foto d’ella, a l’estació de tren de Davos, coincidint amb el Fòrum Econòmic Mundial, ens la mostra sense mirar a càmera.

La primera imatge

José Carlos León

La primera imatge

23 d’octubre — El desbordament del riu Francolí a l’octubre va mobilitzar els mitjans cap a la zona de la Conca de Barberà i, en concret, cap a l’Espluga de Francolí, una de les poblacions més afectades. Aquesta imatge de José Carlos León va ser una de les primeres que vam rebre a l’ARA. La fotografia ens trasllada la impressió que té l’autor a l’arribar al poble i trobar-se un panorama desolador davant seu. La imatge, un pla general, capta l’abast de la destrucció i la petitesa humana davant de la natura.

Una imatge meravellosa

european southern observatory

Una imatge meravellosa

10 d’abril — La primera imatge d’un forat negre la va fer pública l’equip científic de l’Event Horizon Telescope. Per fer-la han calgut vuit radiotelescopis distribuïts per tot el món, una tècnica anomenada interferometria i un sistema d’intel·ligència artificial en un projecte de vint anys. Igual que aquest descobriment va superar la ment d’Einstein, que va predir-ne l’existència però no va poder provar-la, la imatge ens abassega, i simplement ens sembla meravellosa.

Com un guió

pere virgili

Com un guió

15 de juny — Ada Colau revalida el càrrec d’alcaldessa de Barcelona després d’un pacte amb el PSC i d’acceptar els vots que li brindava la formació de Manuel Valls.Aquesta imatge de Colau amb la vara d’alcaldessa i Valls al fons aplaudint va ser intuïda dies abans a la secció de fotografia de l’ARA. El nostre fotoperiodista es va situar en l’angle adequat per captar la imatge si succeïa. I, com seguint un guió, en el moment precís, el líder de Cs es va posar dret per donar-nos la imatge de la jornada.

La dignitat en una foto

Pere Tordera

La dignitat en una foto

10 de novembre — Si un barri ens ha ocupat dies de feina als fotoperiodistes de l’ARA el 2019 ha sigut el Raval, a Barcelona. Inseguretat, narcopisos i sobretot desnonaments, com el de la Manuela, en aquest cas al carrer Obradors del Barri Gòtic. Tot i que, finalment, els primers dies de novembre es va executar el desnonament, la lluita veïnal per defensar-la a ella i el seu habitatge es va convertir en portada. Aquesta foto de Pere Tordera ens parla d’aquells dies. I de la dignitat de la Manuela.

El llenguatge corporal de Trump

Kevin Lamarque / Reuters

El llenguatge corporal de Trump

29 de juny — Donald Trump i Xi Jinping es donen la mà a la cimera del G-20. Fotografiar el president dels EUA amb els altres líder mundials s’ha convertit en una especialitat en ella mateixa.Trump coneix l’escenografia i l’aprofita. La mirada, la manera de donar la mà, el gest de la boca. En aquesta imatge (que ho té tot) el seu homòleg xinès respon amb determinació. El resultat és una foto magnífica que ens mostra els homes més poderosos del món. 

Una imatge per empatitzar

manolo garcía

Una imatge per empatitzar

26 de maig — La mort d’un repartidor de Glovo atropellat per un camió de la neteja al mes de maig va destapar la precarietat d’aquests treballadors. La imatge capta la tensió als rostres dels riders de Glovo que van sortir al carrer per protestar i van cremar motxilles per reclamar una millora de les condicions laborals. És una imatge empàtica, que et connecta amb les reivindicacions dels repartidors i que també parla molt del fotoperiodista.

Una imatge majúscula

Ian Langsdon /EFE

Una imatge majúscula

15 d’abril — ¿Des d’on voldríem fotografiar Notre-Dame de París si es cremés? ¿Des d’on faríem la millor foto de l’incendi? Aquesta pregunta se la van fer, de ben segur, molts fotoperiodistes el 15 d’abril. En aquest cas, Ian Langsdon va optar per buscar un lloc elevat, cosa que li va permetre fotografiar el sostre de la basílica totalment destruït. Segur que els talls als carrers, els bombers i la policia no l’hi van posar fàcil.El fotògraf va aconseguir una imatge majúscula.Una foto per a la història.

Sense honors

Emilio naranjo / pool / EFE

Sense honors

24 d’octubre — A quarts d’una del migdia, a Cuelgamuros s’obria la porta de la basílica del Valle de los Caídos i apareixia el fèretre amb les restes del dictador Francisco Franco. El fotògraf decideix obrir el pla de la imatge i mostrar tot el context de l’espai, la solitud de la família i el dia assolellat i fred. Fuig dels estereotips del moment, i el que el feixisme pretenia convertir en un homenatge a Franco, Emilio Naranjo ens ho mostra com un triomf de la democràcia.

Mare meva, quina foto!

Manolo García

Mare meva, quina foto!

7 de desembre — Ens encanta Rosalía i es nota a les fotos. La posada en escena i com és de senzill treballar als seus concerts. El 2019 hem publicat moltes imatges de la cantant del Baix Llobregat, i el clímax va ser aquesta foto de Manolo García, que va acompanyar una crònica excel·lent del company Xavier Cervantes titulada “Mare meva, Rosalía!” És del primer dels concerts de Rosalía a Barcelona d’aquest mes de desembre.

Un gest icònic

Richard heathcote / afp

Un gest icònic

7 de juliol — Megan Rapinoe, a banda de ser una de les millors futbolistes del món, s’ha convertit en una icona pel seu activisme LGTBI i perquè ha sigut capaç d’enfrontar-se a Donald Trump. Sens dubte la imatge que millor defineix el personatge és aquesta, on se la veu celebrant un gol al Mundial de França mentre somriu obertament al públic, amb el seu gest característic. És la foto d’un referent per a moltes nenes, futbolistes o no. El gest de Rapinoe és icònic, i algun dia el veurem estampat en samarretes.

Caçada al vol

deni medley / GETTY

Caçada al vol

11 d’agost — La nord-americana Simone Biles és una llegenda. Als campionats dels Estats Units es va convertir en la primera gimnasta que completava un salt triple doble, amb dos mortals i tres rotacions aèries. Per al fotògraf la dificultat també rau en l’execució.Saber que Biles realitzarà aquesta figura inèdita, i que no pots fallar. El moment durarà poc i has d’aconseguir inmortalitzar-lo. El fotògraf ho va aconseguir i el vol de Simone Biles ja és història.

Posa't a prova

Què en saps del 2019?

Què en saps del 2019?