Diari de bord

Viatge al Mediterrani, la frontera més perillosa

Un equip de l'ARA s'embarca a l'Open Arms, un vaixell de rescat de refugiats al Mediterrani Central. Volem explicar les històries dels nàufrags i com és la feina quotidiana dels voluntaris de l'ONG badalonina a la frontera més letal del planeta.

CRISTINA MAS i XAVIER BERTRAL

A bord de l'Open Arms

Envia preguntes o comentaris als enviats especials a l'Open Arms a través de WhatsApp. Guarda't el número de l'ARA 682 690 830.

Primer el més recent

Primer el més antic

DIA 10: 22/03/2018

A reveure, Open Arms

Pozzalo (Sicília)
09:31

L'equip de l'Ara torna a casa

Els membres de la tripulació de l'Open Arms que queden al vaixell XAVIER BERTRAL
Els membres de la tripulació de l'Open Arms que queden al vaixell XAVIER BERTRAL

L'equip de l'Ara torna avui a Barcelona. Continuarem pendents i us informarem sobre el procediment judicial d'immobilització de l'Open Arms i de les acusacions que han llançat les autoritats italianes contra els responsables de la missió 43. La cap de missió, el capità i els cinc mariners continuaran al port de Pozzallo, al sud de Sicília. Al vaixell de salvament de migrants al Mediterrani no hi ha mai cap viatge "normal", però aquest ha estat especialment accidentat: dos rescats d'un total de 218 persones tan bon punt arribar a la zona de salvament, amenaces de mort d'una patrullera líbia, l'evacuació mèdica d'un nadó, 24 hores navegant sense port segur i finalment la immobilització del vaixell i les acusacions de la fiscalia italiana, que poden implicar fins a 15 anys de presó i 3,2 milions d'euros de multa. Només la professionalitat de l'equip va evitar una desgràcia en alta mar, però ara és el moment de la política, en una Europa on la xenofòbia guanya terreny. Marxem de l'Open Arms havent après molt més del que hem pogut explicar. Gràcies equip 43!

Twitter Facebook

DIA 9: 21/03/2018

La vida a l''Open Arms', aturat al port de Pozallo

Pozzalo (Sicília)
14:01

Els mariners continuen treballant en el manteniment de l''Open Arms'

Els mariners treballen en les tasques de manteniment mentre esperen la decisió del jutge. De fet, si l''Open Arms' queda immobilitzat part de l'equip s'haurà de quedar al vaixell perquè l'embarcació no pot quedar buida.

Twitter Facebook

DIA 8: 20/03/2018

Esperant la decisió del jutge al port de Pozzallo

Pozzalo (Sicília)
14:35

Ens heu preguntat


Joan Joseph Potser es una bestiesa, però per què no desembarquen en territori espanyol i així posen entre les cordes el govern espanyol?

Enviats especials de l'ARA L'Open Arms trigaria quatre dies en arribar de la zona de rescat a Espanya, i quatre dies més en tornar. El vaixell no està preparat per alimentar i protegir del fred a la gent embarcada. La prioritat és portar-los al port segur més proper que els accepti, i això es fa sempre d'acord amb el centre de rescat marítim de Roma, que és qui coordina tot l'operatiu.

13:29

El capità Marc Reig s'adreça a la premsa

El capità Marc Reig s'ha adreçat a la premsa que s'ha desplaçat al port de Pozzallo. "Sempre he actuat d'acord amb les normes i els codis internacionals vigents, per garantir i salvaguardar les vides humanes al mar i els drets dels nàufrags rescatats". Reig ha assegurat que sempre va seguir les instruccions del centre de coordinació de rescats marítims de Roma. El capità ha relatat com després de rebre un missatge d'INMARSAT, una crida general de socors a totes les embarcacions, i una trucada del centre de Roma indicant la posició de la pastera, les llanxes de rescat es van adreçar a la posició. I també que en mig del rescat una patrullera Líbia es va interferir i va amenaçar de mort els voluntaris si no els lliuraven les dones i les criatures que ja havien posat en seguretat a bord de les llanxes. "Aquestes persones es trobaven en territori europeu i per tant entregar-les hauria suposat una devolució en calent col·lectiva a un estat no signant de la convenció de Ginebra", ha dit Reig.

Twitter Facebook

13:25

Ens heu preguntat


Xavier Armengol Hola, felicitats per la feina. Després de les recents cròniques, m’he decidit a ser voluntari. Quins passos he de seguir? Quins son els requisits? Gràcies.

Enviats especials de l'ARA Gràcies! Has d'escriure un correu a voluntaris@proactivaopenarms.org. Et respondran amb tota la informació.

12:38

Solidaritat amb l'equip de l''Open Arms'

 XAVIER BERTRAL
XAVIER BERTRAL

Una parella britànica s'ha apropat a l''Open Arms' per portar una bossa amb fruita i oli d'oliva a la tripulació que queda al vaixell. Fa uns anys van comprar un terreny a Sicília i han intentat posar en marxa un projecte de teràpia per a nens i nenes refugiats amb cavalls i ases, però la burocràcia italiana no els ha permès encara posar-lo en marxa. S'ofereixen a la tripulació per ajudar en tot el que puguin.

Twitter Facebook

12:15

Ens heu preguntat


Francesc Mateu, director d'Oxfam Intermón a Catalunya Què passa quan pugen 100 o 200 persones a bord? Quins protocols hi ha? Com s'organitzen en un espai relativament petit? Com es prioritza l'atenció? La sanitària? El menjar? El fred? La roba? Quines altres atencions calen?

Enviats especials de l'ARA Els nàufrags rescatats pugen a bord de l'Open Arms en grups de 15 o 20, que van fent viatges des de la pastera (on estan assegurats amb armilles salvavides) fins al vaixell. A bord, els voluntaris estan distribuïts en diferents zones de la coberta fent un circuït. Dos els ajuden a pujar des de la llanxa. Uns metres més endavant, un voluntari els ajuda a dutxar-se amb una mànega per treure's les restes de combustible (la barreja de la gasolina de la pastera que habitualment cau dels dipòsits amb l'aigua de mar provoca una reacció química que causa greus cremades a la pell). Un altre voluntari els lliura un pijama sec. A continuació l'equip mèdic fa un primer triatge: avalua ràpidament el seu estat, els identifica amb un braçalet amb un número i registra el nom, l'edat i la nacionalitat que declaren. Després uns altres voluntaris els donen una manta, una ampolla d'aigua i una barreta energètica. Els situen asseguts a la coberta separant les dones i criatures, que queden en una part reservada darrere d'un canyís. Estan protegits del fred, la pluja i les onades amb unes lones. Al taller de la coberta, una zona més calenta, es pot fer una atenció mèdica d'urgència si hi ha algun cas greu. En aquestes condicions (sobretot si fa mala mar) no hi haurien de passar gaires hores. Cal tenir en compte que normalment s'han passat tota la nit al mar i tenen fred, deshidratació i en alguns casos també desnutrició. En el cas del rescat de dijous, com que el centre de coordinació de rescats de Roma no donava a l'Open Arms un port segur on desembarcar, els 218 refugiats es van passar 24 hores al vaixell, fins que rebre autorització per anar al port de Pozzallo.

10:07

Preparant un comunicat de premsa

El capità, Marc Reig, s’adreçarà a la premsa que s’ha desplaçat fins al port de Pozzallo per fer un comunicat. El cas de l’Open Arms ha generat una gran expectació mediàtica a Itàlia. A més, tot l’equip continua treballant amb els advocats la defensa jurídica. Els diaris estan publicant les informacions de la fiscalia i recorden que el jutge de Catània té deu dies, a comptar des d'avui, per decidir si ratifica la incautació preventiva de l'embarcació. Una altra jutge, a Ragusa, ha ratificat la confiscació dels mòbils de la cap de missió, Anabel Montes, i el capità, Marc Reig. La capitaneria els va requisar els telèfons diumenge. Mentre, els mariners que continuen a bord de l’Open Arms treballen en tasques de manteniment del vaixell.

Twitter Facebook