La història del càncer en 26 fites clau

De les primeres quimios a la teràpia cel·lular: així avança el coneixement i els tractaments oncològics

Xavier Pujol

15 de maig del 2022

Il·lustració: Xavier Bertral

1600 aC - 400 dC

1775

1863

1871

1882

1884

1913

1918

1928

1941

1946

1956

1960

1971

1973

1979

1994

1997

2001

2003

2005

2006

2013

2015

2016

2017-2022

MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN
MDN

L’humor d’Hipòcrates

Els antics egipcis, així com la Grècia i la Roma clàssiques, ja van descriure el càncer. El tractament més avançat va ser l’humor d’Hipòcrates, basat en l’anàlisi de quatre fluids corporals (bilis negra i groga, sang i flegma). Segons l'humor, es prescrivia un tractament o un altre. Rarament cap funcionava.

photo_camera Getty Images

Primer càncer identificat

El cirurgià britànic Percivall Pott descobreix l'any 1775 que el càncer d'escrot és una malaltia comuna entre els escura-xemeneies. Posteriorment, altres cirurgians fan la mateixa observació. Per primera vegada es parla de la relació causa-efecte.

photo_camera Getty Images

Origen cel·lular

Rudolf Virchow desenvolupa la teoria cel·lular, segons la qual les malalties no sorgeixen d’òrgans i teixits sinó de les mateixes cèl·lules. És el primer cop que es descriu l’origen cel·lular del càncer.

photo_camera Getty Images

Es descriu la metàstasi

El cirurgià anglès Campbell de Morgan descriu que el "verí del càncer" es propaga des del tumor primari a través dels ganglis limfàtics fins a altres llocs del cos, la metàstasi.

photo_camera Getty Images

La primera mastectomia radical

William Halsted practica la primera mastectomia radical. Extreu tot el pit de la pacient, el teixit limfàtic circumdant i el múscul pectoral. Fins a la dècada de 1970 no es veu que una cirurgia menys extensa i la radiació són igualment efectives.

photo_camera Wellcome Collection

Neix el primer hospital dedicat al càncer

El Memorial Sloan Kettering Cancer Center s'inaugura a Nova York. És la primera institució del món dedicada exclusivament al tractament del càncer.

photo_camera Memorial Sloan Kettering Cancer Center

Els antecedents de la mamografia

El cirurgià alemany Albert Salomon visualitza els tumors de mama mitjançant raigs X, descoberts el 1895. És el precedent de la mamografia, que no apareixeria fins a la dècada de 1950.

photo_camera Chema Moya / EFE

Neix la radioteràpia

El físic Gioacchino Failla desenvolupa la primera teràpia basada en un feix de radi, que havia estat descobert només 20 anys abans per Pierre Curie, químic francès, i Marie Curie, física polonesa. Amb el temps, els raigs X, les bombes de cobalt o els acceleradors lineals farien guanyar precisió i eficàcia.

photo_camera Memorial Sloan Kettering Cancer Center

La prova de Papanicolau

El citopatòleg grec George Papanicolaou descobreix que el càncer de coll uterí es pot detectar examinant-lo al microscopi. Formula la prova de Papanicolau, que permet detectar cèl·lules cervicals anormals abans que esdevinguin canceroses.

photo_camera Getty Images

Impuls a la teràpia hormonal

Charles Huggins descobreix que l'administració d'estrògens o l'eliminació dels testicles per reduir la producció de testosterona fa que els tumors de pròstata remetin. Neix la teràpia hormonal, un dels pilars del tractament del càncer de pròstata.

photo_camera Getty Images

Arriba la quimioteràpia

De forma gairebé simultània, diversos equips mèdics del món informen que la mostassa nitrogenada, utilitzada durant la Primera Guerra Mundial, és eficaç contra algunes formes de càncer. És el primer citotòxic experimental. El 1949 la FDA aprova la mecloretamina, la primera quimioteràpia, que endarrereix el creixement de les cèl·lules canceroses. El 1958, Emil Frei demostra que el tractament amb còctels de medicaments endarrereix la progressió de leucèmia limfoblàstica aguda en nens, fins aleshores mortal.

photo_camera Jean-Erick Pasquier

Primer trasplantament de medul·la òssia

El primer trasplantament de medul·la òssia entre bessons idèntics el fa E. Donnall Thomas. El pacient, que té leucèmia, rep radioteràpia i una medul·la òssia sana.

photo_camera Dr. Rob Stepney / Science Photo Library

El cromosoma Filadèlfia

David Hungerford i Peter Nowell, de Filadèlfia, descobreixen un cromosoma anormal a les cèl·lules de la leucèmia mieloide crònica, que resulta de l'intercanvi de material genètic de dos cromosomes diferents. És el primer gen promotor del càncer. Feia només set anys que Rosalind Franklin, James Watson i Francis Crick havien descrit l’estructura de l’ADN, pilar bàsic per a la genètica i per a la investigació del càncer.

photo_camera Getty Images

Nixon declara la guerra al càncer

Richard Nixon, president  dels Estats Units, diu: “Si hem arribat a la Lluna amb deu anys, hem de curar el càncer amb el mateix temps”. Signa la National Cancer Act, que marca l’inici de la recerca moderna contra el càncer.

photo_camera Getty Images

El primer oncogen

Harold Varmus i Michael Bishop, ambdós premis Nobel, descobreixen el primer oncogen, un retrovirus identificat en un exemplar de pollastre. Demostren que els gens que provoquen càncer no només provenen de virus, sinó que poden emergir d’una cèl·lula sana.

photo_camera Archive Cold Spring Harbor Laboratory

Es descobreix el gen p53

Crawford, Lane, Levine i Old descobreixen el gen p53, que és el gen més mutat en càncer humà, i l’identifiquen com un supressor tumoral. Codifica per una proteïna que controla la proliferació cel·lular i limita el creixement del tumor.

photo_camera Getty Images

La predisposició genètica

Es confirma que algunes formes de càncer són hereditàries gràcies al descobriment dels gens BRCA1 i BCRA2, lligats sobretot al càncer de mama i al d’ovaris.

photo_camera Getty Images

Anticossos de laboratori

Els anticossos són capaços d’unir-se a una substància estranya de l’organisme i facilitar-ne la destrucció. El fenomen es pot reproduir artificialment per adreçar-lo contra substàncies específiques. Són claus en la lluita contra el càncer.

photo_camera Getty Images

Primera teràpia específica

 La FDA aprova imatinib (Gleevec) per al tractament de la leucèmia mieloide crònica. El fàrmac, que interfereix amb l'acció d'una proteïna mutant anomenada BCR-ABL, és la primera teràpia contra un càncer concret.

photo_camera Getty Images

Es publica el genoma humà

La seqüència completa del genoma humà es completa i publica conjuntament pel programa internacional de recerca col·laboratiu que tenia com a objectiu el mapeig i la comprensió complets de tots els gens humans i Celera Genomics. L'esforç públic havia sigut liderat per Francis Collins i el privat, per Craig Venter.

photo_camera Gorodenkoff Productions OU

Baixen les xifres del càncer

Per primera vegada des que es comptabilitzen els casos, es redueix la mortalitat global pel càncer per sota del 50%.

photo_camera Getty Images

Primera vacuna contra el papil·loma

La FDA aprova la primera vacuna contra el VPH, el virus del papil·loma humà, que causa càncer de coll uterí. És la primera d’aquesta mena.

photo_camera Getty Images

El fenomen de la immunoteràpia

En lloc d'atacar el tumor directament (com fan la quimio, la radioteràpia, l'hormonoteràpia o les teràpies diana) es potencien les nostres defenses perquè sigui el mateix sistema immunològic qui reconegui i destrueixi les cèl·lules cancerígenes. El canvi d'estratègia és tan important que ‘Science’ va considerar la immunoteràpia com la millor fita científica del 2013. Molts dels avenços actuals es basen en aquest abordatge.

photo_camera Getty Images

Onada de fàrmacs

Les agències reguladores aproven fàrmacs que tenen com a objectiu proteïnes de control. És la primera fase de la revolució de la immunoteràpia.

photo_camera Getty Images

Metàstasis

Joan Massagué identifica els mecanismes que permeten a les cèl·lules latents evadir el sistema immunitari i provocar una metàstasi fins i tot anys després.

photo_camera Victor Fraile / Reuters

Medicina de precisió

Les teràpies no deixen de progressar: millores en els diagnòstics o les cirurgies, la immunoteràpia i tota una bateria de fàrmacs basats en l'anomenada medicina de precisió dibuixen el futur en la lluita contra el càncer.

 

photo_camera Getty Images

Per saber-ne més

Com estem guanyant la guerra contra el càncer

Com estem guanyant la guerra contra el càncer

Joan Massagué:

Joan Massagué: "Volem atacar la metàstasi abans que sigui metàstasi"

Activitat frenètica als laboratoris per posar setge al càncer

Activitat frenètica als laboratoris per posar setge al càncer

Les claus que expliquen l'efectivitat dels tractaments contra el càncer

Les claus que expliquen l'efectivitat dels tractaments contra el càncer