Així frena els contagis de coronavirus el confinament

El distanciament social és clau per aturar l’expansió del virus, tal com demostra aquesta simulació en què es compara la taxa de contagis amb les mesures d’aïllament adoptades

Toni Pou
Lara Bonilla

8 d'abril de 2020

Per què s’ha estès tan ràpidament la covid-19? Una de les claus per explicar-ho és el valor de la taxa de contagi de la malaltia, que és el nombre mitjà de persones a les quals contagia una persona infectada.

Aquest valor depèn de les propietats biològiques del virus i de les mesures que es prenguin per aturar-lo (restriccions de mobilitat, vacunes, tractaments, etc.). De les mesures no farmacològiques, la més important és el distanciament social. El confinament, ara ja prorrogat fins almenys el 26 d’abril, ha de servir per reduir el nombre de contactes i, per tant, de contagis i doblegar la corba per evitar col·lapsar el sistema sanitari.

La taxa de contagi de la grip se situa entre 2 i 3, –és a dir, cada infectat contagia, de mitjana, a dues i tres persones– la de l’Ebola s’acosta a 2 i la del xarampió està compresa entre 12 i 18.

En el cas de la covid-19, aquest paràmetre ha anat disminuint des de valors superiors a 2 fins a valors inferiors a 2 i pròxims a 1.

En els primers moments de l’epidèmia fins i tot podria haver arribat a 5 si es té en compte que les persones infectades sense símptomes també poden contagiar la malaltia, tal com han demostrat alguns estudis.

Propagació de la malaltia

En el gràfic que veureu a continuació es pot comparar l’expansió de la malaltia amb diversos valors de la taxa de contagi.

Taxa de contagi 5: Cada infectat contagia la malaltia a 5 persones. No hi ha distanciament social i els infectats asimptomàtics contribueixen al contagi.

Taxa de contagi 2: Cada infectat contagia la malaltia a 2 persones. No hi ha distanciament social, però no es tenen en compte els contagis provocats per afectats asimptomàtics.

Taxa de contagi 1,7: Cada infectat contagia la malaltia a 1,7 persones de mitjana. Hi ha distanciament social motivat per un confinament parcial de la població.

INICI

Contagiats

1

1 contagiat

Taxa de contagi 5

Contagiats

1

Taxa de contagi 2

Contagiats

1

Taxa de contagi 1.7

Com que el nombre d’infectats creix de manera exponencial, petits canvis en la taxa de contagi donen lloc a grans diferències en el nombre d’infectats.

En el moment que amb una taxa de contagi d’1,7 s’arriba a 14 infectats, amb una taxa de 2 hi hauria 32 infectats, mentre que si aquest valor és de 5 el nombre d’infectats supera els 3.000

L’efecte del confinament

Si es compara l’evolució de l’epidèmia amb taxes de contagi 2 (sense confinament) i 1,7 (amb confinament parcial), s’observa que el confinament pot frenar l’expansió de la malaltia. En el moment que sense haver pres cap mesura s’arriba als 1.000 infectats, el confinament parcial reduiria el nombre d’infectats a 200.

Ronda de contagis 5

Contagiats

1

Taxa de contagi 2

Sense confinament

Contagiats

1

Taxa de contagi 1.7

Amb confinament parcial

L’efecte dels asimptomàtics contagiosos

Si al resultat dels 1.000 infectats sense mesures de distanciament social s’hi afegeix que les persones asimptomàtiques poden contagiar la malaltia, el nombre d’infectats podria superar en aquest moment el milió d’infectats.

Ronda de contagis 10

TAXA de contagi 5

1.310.720

CONTAGIATS

TAXA de contagi 2

1024

CONTAGIATS

TAXA de contagi 1,7

201,6

CONTAGIATS

Ronda de contagis 10

TAXA de contagi 5

1.310.720

CONTAGIATS

TAXA de contagi 2

1024

CONTAGIATS

TAXA de contagi 1,7

201,6

CONTAGIATS

Ronda de contagis 10

TAXA de contagi 1,7

201,6

CONTAGIATS

TAXA de contagi 2

1024

CONTAGIATS

TAXA de contagi 5

1.310.720

CONTAGIATS

Control de l’epidèmia

Es considera que una epidèmia està controlada quan la taxa de contagi se situa per sota d’1. En aquest moment, gràcies a les mesures de distanciament social i a intervencions farmacològiques, les persones infectades ja no contagien la malaltia, que va desapareixent a poc a poc de la població. I aquest és l’objectiu que es persegueix amb el confinament de la població.

Evolució del nombre mitjà de contagis que genera una persona infectada un cop l'epidèmia està sota control

Com que aquest valor és inferior a 1, no es produeixen nous contagis

contagis

1

0,8

0,6

0,4

0,2

0

1

5

10

Ronda de contagis

contagis

1

0,8

0,6

0,4

0,2

0

1

5

10

Ronda de contagis

*Dades: Simulació qualitativa pròpia basada en els models epidemiològics exponencials que descriuen la fase inicial d'una epidèmia.

Així han sigut les mesures de confinament

Al gener ens miràvem encara de lluny les mesures de confinament que la Xina aplicava per aturar la transmissió del coronavirus. A principis de març era Itàlia qui aplicava mesures igual de dràstiques a tot el país, tot i que la regió de Lombardia ja s’havia aïllat abans. Espanya va ser el següent i el 14 de març el nostre dia a dia va canviar després que el president espanyol, Pedro Sánchez, decretés l’estat d’alarma davant d’una crisi sanitària sense precedents. Totes aquestes mesures tenen per objectiu reduir el ritme de contagis.

14 de març

El primer estat d’alarma

El govern espanyol va prendre el control de tot el territori, va tancar fronteres i va demanar a la població el confinament a casa per intentar frenar la corba de contagis. Tot i que es fomentava el teletreball, encara es permetia sortir per anar a treballar, a comprar béns de primera necessitat o per urgències justificades. Van ser moltes les veus, començant per l’executiu català, que des del primer moment van demanar a Sánchez que endurís les mesures de confinament.

El 14 de març hi havia a Espanya 6.400 casos confirmats de covid-19, 715 dels quals a Catalunya.

22 de març

Petició d’enduriment de les mesures

En una conferència de presidents autonòmics, diversos presidents, començant pel president Quim Torra, van instar Sánchez a endurir les mesures de confinament. El govern espanyol va anunciar que l’estat d’alarma s'estendria fins a l’11 d’abril.

Una setmana després el nombre de casos confirmats de covid-19 ja ascendeix a 29.793 a Espanya, 5.925 a Catalunya.

28 de març

Confinament total

El president del govern espanyol va cedir finalment al clam de les comunitats autònomes i de bona part de la comunitat mèdica i científica i va endurir les mesures de confinament. Va ordenar aturar l’activitat no essencial durant 10 dies.

Aleshores el nombre de casos confirmats ja és de 72.248 a tot l’Estat i de 15.026 a Catalunya.

4 d’abril

Pròrroga fins a final de mes

Les mesures de confinament comencen a donar resultats tímids i s’obre la porta a la ralentització de contagis i morts, si bé les UCI continuen plenes de casos greus. No es pot dir encara que s’hagi arribat al pic de contagis i el govern espanyol anuncia una pròrroga de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril. El confinament més dur, el que va suposar la “hibernació” de l'economia, s'aixecarà Diumenge de Pasqua, però la restricció de moviments es mantindrà almenys tres setmanes més. No es descarten més pròrrogues de l’estat d’alarma en funció de l’evolució del ritme de contagis fins a poder "recuperar definitivament la quotidianitat".

A més, es contemplen altres mesures com ara aïllar els casos lleus i asimptomàtics fent controls massius a la població. És un pas més en les mesures de distanciament social que han d’ajudar a doblegar la corba de contagis i evitar una segona onada més devastadora.

La pròrroga de l’estat d’alarma coincideix amb 124.736 casos confirmats de covid-19 a Espanya i 26.032 casos a Catalunya.

Evolució del covid-19 per comunitats a Espanya

Font: Ministeri de Sanitat. Casos acumulats sense descomptar les altes

Disseny

Ricard Marfà

Programació

Idoia Longan - Jordi Guilleumas