Epidèmia global

Així s'ha expandit el coronavirus pel món

Guia amb tot el que has de saber sobre el covid-19

Actualitzat el 29 d'abril de 2020

A finals de desembre del 2019 les autoritats sanitàries xineses informaven l’OMS de la detecció de 27 casos de pneumònia d’origen desconegut que hauria començat en un mercat d’animals vius a Wuhan, una ciutat xinesa de més d’onze milions d’habitants. El 7 de gener del 2020 s’identificava com a causant del brot un nou tipus de coronavirus: el SARS-CoV-2. El covid-19 entrava així a formar part del nostre vocabulari més recent. La Xina va ser el primer país a viure l'expansió del virus i, des de llavors, ja hi ha hagut més de 3 milions de casos confirmats al món –una tercera part als Estats Units–. Aquesta pandèmia, que té tots els racons del món en alerta, ha provocat ja més de 200.000 morts.

CRISI DEL CORONAVIRUS

Casos totals detectats

Morts

Recuperats

FONT: Johns Hopkins University. DATA D'ACTUALITZACIÓ: 01/01/70

Expansió del coronavirus al món

Què és el covid-19?

És un virus de la família dels coronavirus i, com altres virus del mateix tipus (el SARS i el MERS), va passar dels animals a les persones. Es creu que aquest salt es va produir en un mercat d'animals vius de Wuhan. El nom del virus és SARS-Cov-2 i la malaltia s'ha batejat com a covid-19.Wuhan

Quins són els símptomes?

Els símptomes més comuns inclouen febre, dificultat per respirar, tos i malestar general, i el 80% dels casos són lleus amb una simptomatologia similar a la grip. En els casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, insuficiència respiratòria i altres complicacions. Els casos més greus són en persones grans amb patologies de base, com ara una malaltia cardíaca o pulmonar, o problemes d'immunitat.

Com es transmet?

Com altres virus respiratoris, es transmet, principalment, per contacte directe amb les secrecions nasals o de saliva que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions, si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’una altra persona, poden infectar-la, motiu pel qual es recomana mantenir una distància mínima de dos metres amb les persones malaltes. La transmissió per l’aire a distàncies de més de 2 metres sembla poc probable. També es transmet a través de les superfícies on aterren aquestes secrecions si després entren en contacte amb la boca o el nas. El covid-19 té un període d’incubació de 2 a 14 dies.

Com ens podem protegir?

Les mesures de protecció són les mateixes que davant de qualsevol malaltia respiratòria, com ara la grip:

Què podem fer per protegir casa nostra?

Adoptant algunes mesures de protecció bàsiques, com les que recomana el Centre de Control de Malalties dels Estats Units, podem reduir el risc a les nostres llars i, amb això, protegir els altres:

A les residències de gent gran es recomana també evitar les visites. Recordeu a tots els membres de la família les mesures de distància social. Si algú de casa es posa malalt (febre, tos o dificultat respiratòria) ha de quedar-se en una habitació separada i cal seguir les normatives d'aïllament. Intenteu que els vostres fills no estiguin en contacte amb altres nens.

El covid-19 a Espanya



Després dels Estats Units, els països europeus –Espanya, Itàlia, França, Regne Unit i Alemanya– copen el rànquing del món pel que fa a casos de coronavirus notificats. A finals d'abril es van superar els 3 milions de contagiats a tot el món, una xifra inferior a la realitat a causa de la falta de testos i proves arreu del planeta. A Espanya s'han superat els 200.000 contagiats i a Catalunya els 50.000. El primer cas detectat a l’Estat, el 31 de gener, va ser el d’un turista alemany a l’illa canària de La Gomera, que va estar en contacte amb un pacient infectat de coronavirus a Alemanya. Dos pacients a Madrid es consideren els primers casos de covid-19 contrets a la Península. El primer cas de coronavirus confirmat a Catalunya va ser el d’una dona italiana de 36 anys resident a Barcelona. La notícia saltava el 25 de febrer, era el quart cas a l'Estat.


Què he de fer si tinc símptomes?

Segons el protocol d’actuació a Catalunya contra el nou coronavirus, si es presenten símptomes respiratoris al tornar de viatge d’una zona amb brot de coronavirus cal quedar-se a casa i comunicar per telèfon al 061 l’antecedent de l’estada a la Xina, al nord d’Itàlia, l’Iran o qualsevol altre país de risc. Allà donaran les indicacions que cal seguir i valoraran si cal quedar-se a casa amb aïllament domiciliari o no. Si els símptomes són lleus, es recomana trucar en lloc d’anar a l’hospital, ja que així no només es minimitza el risc de contagi, sinó que també s’evita la saturació de les urgències hospitalàries.

Si l’estat general és bo, es pot fer vida normal, però s’aconsella vigilar l’estat de salut durant els 14 dies posteriors al viatge per veure si es desenvolupen símptomes, com febre, dificultat per respirar, tos o malestar general. En cas que fos així, cal quedar-se a casa i trucar al 061.

Si la persona presenta tos i febre però no ha viatjat a cap país de risc ni ha estat en contacte amb cap persona que hi hagi viatjat, no s’ha de prendre cap precaució especial ni fer-se la prova. “Probablement serà una grip o una infecció viral per una altra causa”, diuen les autoritats sanitàries. No obstant, amb els canvis de criteris del ministeri de Sanitat, ara també es consideren casos sospitosos les persones amb pneumònia o infeccions respiratòries agudes d'origen desconegut.

La gent gran, la més vulnerable davant del coronavirus

Segons un estudi del Centre Xinès per al Control i la Prevenció de Malalties, l’índex de mortalitat del Covid-19 augmenta amb l’edat. El risc entre les persones de 10 a 30 anys és molt baix i comença a créixer a partir dels 40 anys, fins a arribar al pic de mortalitat, que es comença a donar entre els 70 i els 79 anys i es dispara en els majors de 80 anys.



Quin és el tractament?

Actualment no hi ha un tractament específic –com ara una vacuna o un medicament antiviral– per prevenir o tractar el nou coronavirus, tot i que laboratoris d’arreu del món treballen a contrarellotge per trobar un tractament eficaç, que podria trigar, com a mínim, 18 mesos a arribar. El que sí que hi ha són tractaments per alleujar els símptomes lleus com els de la grip, i els casos més greus requereixen hospitalització i poden requerir, fins i tot, ventilació mecànica i suport vital a l’UCI.

Els altres virus que han precedit el covid-19

El SARS, l’Ebola o el Zika són altres virus que han fet tremolar el món. Tots, amb menys afectats, però, que els que està provocant el nou coronavirus, que encara cal veure si ha arribat per quedar-se o si, com el SARS, acabarà desapareixent.

Per saber-ne més

La clau per guanyar la batalla al Covid-19: aplanar la corba

La clau per guanyar la batalla al Covid-19: aplanar la corba

Benito Almirante:

Benito Almirante: "El confinament s'allargarà dues setmanes més"

Edició

Lara Bonilla - Albert Nadal - Auri Garcia

Infografia

Esther Utrilla

Programació

Idoia Longan - Marc Funollet - Jordi Guilleumas