Barnahus

El refugi per als
infants víctimes
d’abusos sexuals

amb el suport

Generalitat de Catalunya
finestra

Barnahus (casa dels nens, en islandès) és un model d'atenció a les agressions sexuals contra la infància habitual als països nòrdics promogut per Save the Children i impulsat per la Generalitat de Catalunya

finestra

El departament de Drets Socials comptarà amb 13 centres d’aquest tipus per millorar l’atenció integral als infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals

finestra

Des que va obrir el primer servei a Tarragona, s’ha triplicat la detecció de menors víctimes d’abusos sexuals

serrell
ull ull

Es tracta d’un recurs que posa l’infant víctima d’abusos sexuals al centre, perquè permet treballar en un espai amable, amb tots els serveis d’atenció que necessita

Violant Cervera

consellera de Drets Socials

L’infant
al centre

Evitar la revictimització

Evitar la revictimització

El servei, pioner a l'Estat, aplega en un sol espai diferents recursos i un equip professional pluridisciplinari per evitar que les víctimes d’abusos sexuals hagin de recórrer les diverses instàncies que intervenen en aquests casos (Mossos, Justícia, Salut, etc).

D’aquesta manera, la víctima només ha d’explicar els abusos que ha patit una vegada, a un únic professional que s’encarrega exclusivament del seu desenvolupament i procés de recuperació.

S’evita així la revictimització i s’ofereix al nen o nena un entorn agradable, que evitarà que es reobrin les ferides.

Més casos detectats

Més casos detectats

Des que va obrir la primera unitat a Tarragona, s’ha triplicat la detecció de menors víctimes de violència sexual respecte a la mitjana catalana.

No és que a Tarragona hi hagi més agressions sexuals a menors, és que ara, gràcies a Barnahus, es detecten més.

Aquest augment de la detecció s’aconsegueix gràcies a la feina de prevenció i detecció de les situacions d'agressió, així com a la mirada multidisciplinària i interdepartamental.

Entorn familiar

Entorn familiar

El centre té l'aspecte d'una casa, perquè els infants i les famílies el reconeguin com un espai amigable.

Hi ha sales d'espera separades per protegir la privacitat de l'infant i equipades amb mobles, joguines, revistes o llibres adients per a l'edat i les necessitats de petits i grans.

Totes les habitacions del servei estan insonoritzades i són accessibles, i es garanteix el servei de traducció quan sigui necessari.

Vistos els bons resultats del centre a Tarragona, el departament de Drets Socials estendrà la xarxa a tot el territori, amb un total de 13 centres, almenys un per vegueria.

traingle
ampanyar

Vols saber-ne més?

ves-hi