



Bròquil
Selena Soro
Il·lustracions
Agustí Sousa
13 de març del 2019
amb el suport
No és el mateix menjar cireres a l’hivern que a l’estiu, ni és el mateix comprar un enciam o un lluç al costat de casa que a l’altra punta del món. A Catalunya, triar proximitat és també triar qualitat. Fa més de 40 anys que al nostre país es van reconèixer les primeres denominacions d’origen protegides, i des d’aleshores la llista d’aliments catalans emparats per distintius ha crescut amb 12 denominacions d’origen protegides (DOP) i 12 indicacions geogràfiques protegides (IGP) amb reconeixement de la Unió Europea. Aquesta llista inclou olis, productes lactis, carn fresca, productes de forn i pastisseria, i fruites, hortalisses, llegums i cereals.
Omplir el cistell de la compra, demanar un plat en un restaurant, preparar el berenar... Són petits gestos que, encara que no ho sembli, poden marcar la diferència: els beneficis d'apostar per la proximitat comencen per la nostra salut i acaben estenent-se fins a l’últim racó del nostre territori.
¿Vols saber si els aliments que tries consumir et fan estar més sa i, alhora, ajuden a protegir el territori i els productors que hi treballen? Fes la llista de la compra, i descobreix-ho!
Sabies que...?
Un estudi del grup de nutrigenòmica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va demostrar per primer cop l’any passat l’evidència científica dels efectes beneficiosos de la fruita segons la seva procedència i estacionalitat, especialment en els casos amb risc d’obesitat. En concret, els investigadors van descobrir que el consum de cirera podia alterar el rellotge molecular del greix del nostre cos, en funció de si es consumeix en l’època de l’any que pertoca o si es consumeix fora de temporada. Segons els investigadors, si els compostos de la peça de fruita i les condicions reals del nostre entorn no coincideixen, es crea una discrepància i el rellotge molecular s’altera. Però si, per contra, consumim fruites de proximitat, aquest grup de científics catalans creuen que el cos s’adapta al medi de manera més harmònica i, per tant, el risc d’engreixar-se de determinades persones és més baix.
Els productes que triem comprar i consumir tenen efectes sobre la nostra salut, i també sobre el nostre entorn. Catalunya gaudeix de productes de gran qualitat que contribueixen directament a l’economia del país. Les 24 DOP i IGP reconegudes per la UE, per exemple, donen feina a 20.500 productors i a 265 elaboradors (empreses i cooperatives), amb un valor de la producció de 105 milions d’euros. En l'àmbit marí, a més, hi treballen unes 6.000 persones, i prop d'un centenar en aqüicultura. Les vendes generades durant el 2018 a les llotges catalanes han suposat més de 102 milions d'euros, i quasi 18 milions en l'aqüicultura, amb 7.192 tones de producció.
En definitiva, l’aposta per la proximitat funciona com una mena d’efecte papallona: els beneficis comencen per la nostra salut i acaben estenent-se fins a l’últim racó del nostre territori. Fomentar l’agricultura, la pesca i l’aqüicultura del país, per tant, és contribuir al seu desenvolupament econòmic, però també una ajuda per conservar-ne el paisatge, els camps cultivats, els nostres pobles pescadors i la nostra cultura marinera, l’equilibri ecològic i la subsistència de les plantes i animals autòctons.
Et proposem un joc…
Escull 10 aliments de la llista que
hagis menjat en l'última setmana
clica-hi damunt per escollir-los
Bròquil
Carxofes
Col
Coliflor
Espinacs
Olives fresques
Calçots
Tòfones
Alls tendres
Espàrrecs de marge
Faves
Pèsols
Carbassons
Mongeta tendra
Albergínies
Pebrots
Cebes
Carabasses
Bolets
Naps
Cargols
Gall dindi
Porc
Llebre
Perdiu
Pollastre
Xai
Vedella
Anguila
Garotes
Marisc
Rap
Llobarro
Lluç
Congre
Sardines
Calamars
Pop
Anxoves
Crancs
Truites de riu
Orada
Taronges
Pomes
Tomàquets
Maduixes
Cireres
Albercocs
Préssecs
Meló
Síndria
Castanyes
Magranes
Avellanes
Figues
Peres
Dàtils
Mandarines
Resultat
dels 10 aliments són de temporada
0%
0%
0%
0%
Donat que és primavera,
et recomanem…
Amb la primavera desperten els alls tendres, els espàrrecs de marge, el carbassó... són perfectes per fer ous remenats, i és moment també de sardines i altres peixos blaus, que s’apropen a les nostres costes a pondre els ous, atrets per les aigües que comencen a escalfar-se. És el moment de la sèpia, ideal combinada amb pèsols del Maresme. Si sou més de carn, és la millor època per menjar xai, bona font de proteïnes de bona qualitat, vitamina B12 i B2 i de minerals com el ferro, el fòsfor i el zinc. De postres, unes maduixes, també del Maresme, d’un color vermell intens, un gust molt dolç amb un punt d’acidesa i una textura carnosa, o unes cireres, efímeres però delicioses, en especial les de la Ribera de l'Ebre i les del Baix Llobregat.
Menjar el que toca a cada estació, i fer-ho amb productes de proximitat, només et donarà alegries: més sabor i més nutrients, més ecològics (perquè requereixen menys transport) i millor preu. Recorda que si tries consumir productes de proximitat, a més, contribueixes a l’economia del teu territori, evites la despoblació de les zones rurals i afavoreixes el desenvolupament de la pagesia, tan vital per al nostre país.
CONSULTA TOTA LA LLISTA
clica-hi damunt per més informació
Taronges
Pollastre
Alls tendres
Espàrrecs de marge
Faves
Pèsols
Carbassons
Mongeta tendra
Tomàquets
Maduixes
Lluç
Congre
Sardines
Xai
Cireres
Albergínies
Anxoves
Truites de riu
Vedella
Marisc
Pollastre
Pèsols
Carbassons
Tomàquets
Cireres
Albercocs
Préssecs
Meló
Síndria
Albergínies
Pebrots
Cebes
Anxoves
Crancs
Truites de riu
Figues
Peres
Vedella
Llebre
Perdiu
Taronges
Pomes
Pollastre
Albergínies
Pebrots
Calamars
Pop
Anxoves
Crancs
Truites de riu
Castanyes
Carabasses
Bolets
Magranes
Naps
Avellanes
Orada
Figues
Peres
Dàtils
Vedella
Sabies que Catalunya té productes
de gran qualitat reconeguts per la UE?
Aquest segell identifica la venda de productes agroalimentaris, procedents de la terra o de la ramaderia o bé com a resultat d’un procés d’elaboració o de transformació que es fa en favor del consumidor final, directament o mitjançant la intervenció d’un únic intermediari, per part dels productors o agrupacions de productors agraris. S’han establert dues modalitats d’acreditació de venda de proximitat: la venda directa i la venda en circuit curt, depenent de si hi ha un intermediari entre el productor i el consumidor o no.
Disseny
Programació
És l’etiqueta que aixopluga un producte provinent d’un lloc determinat, d’una regió o, excepcionalment, d’un país. Les qualitats i característiques d’aquests productes es deuen al medi geogràfic particular però també a factors naturals o a les seves característiques. Com a tret definitori, en els productes amb DOP les fases de producció, transformació i elaboració s’han de realitzar totalment en la zona geogràfica que els defineix.
Amb aquesta etiqueta es distingeixen productes d’un lloc determinat, regió o país, amb un nivell de qualitat, reputació o qualsevol altra característica que pugui ser atribuïda per raons d’origen geogràfic. A diferència de la DOP, en els productes amb IGP com a mínim una de les seves fases de producció, transformació o elaboració s’ha fet en la zona localitzada.
El distintiu peix de llotja identifica i diferencia els productes pesquers de les llotges catalanes, és a dir, el peix de proximitat. Les embarcacions de Catalunya surten i tornen cada dia a port, per tant, el peix de llotja arriba a les peixateries, restaurants i a la nostra taula a les poques hores d'haver sortit del mar. Per aquesta raó és un producte d'una frescor immillorable.